Cercetarea s-a bazat pe probe de spermă prelevate de la 29 de bărbaţi, clinic sănătoşi. Aceste mostre au fost aşezate sub un laptop şi lăsate acolo pentru patru ore. În tot acest timp, laptopul a fost conectat la o reţea Wi-Fi.
În paralel, alte probe de spermă au fost depozitate la aceeaşi temperatură, dar departe de laptop.
Rezultatele au arătat că un sfert din spematozoizii ţinuţi sub laptop şi-au pierdut mobilitatea, comparativ cu doar 14% din cei păstraţi departe de reţeaua wireless. În plus, 9% din spermatozoizi au înregistrat defecte la nivelul ADN-ului, în cazul probelor de sub laptop, de trei ori mai mult decât în cazul mostrelor de control.
Vinovate pentru producerea acestui fenomen de deteriorare a calităţii spermei sunt radiaţiile generate în timpul comunicării wireless, spun specialiştii, care au efectuat un alt test pentru a putea susţine afirmaţia.
Testul a fost asemănător, singura deosebire fiind că laptopul nu a fost conectat la Wi-Fi şi a demonstrat că radiaţiile electromagnetice provenite doar de la aparat, în sine, au fost emise într-o cantitate neglijabilă, neafectând în mod semnificativ calitatea spermei.
Studiul argentinienilor vine să susţină cercetări anterioare care atestă faptul că radiaţiile provenite de la telefoanele mobile, cât şi căldura emisă de laptopul ţinut direct pe genunchi, afectează calitatea spermei.
Specialiştii spun că, momentan, impactul tehnologiei asupra fertilităţii nu poate fi cuantificat. Totuşi ei susţin că ar trebui să ne alegem cu grijă stulul de viaţă, acesta fiind unul din factorii importanţi care au impact asupra reproducerii.
Un raport publicat luna trecută de cercetătorii din Brazilia subliniază importanţa stilului de viaţă, arătând că bărbaţii care au o dietă bogată în fructe, legume şi cereale, dar evită carnea roşie, cafeaua şi alcoolul, au şanse mai mari să conceapă un copil, în timpul tratamentului de fertilitate.
Sursa: MSNBC